1. Home
  2. Gezonde leefstijl
  3. Blog
  4. Alles over wielrennen in Arnhem

Alles over wielrennen in Arnhem

10 februari 2020
Translate this page

Een frisse neus, de wind in de haren en tegelijkertijd werken aan je conditie en calorieën verbranden: het is geen wonder dat recreatief wielrennen een populair tijdverdrijf is. Zeker in en rond Arnhem, waar de omgeving ideaal is. Je kunt kiezen voor een rondje op de normale fiets of voor het serieuzere werk en pakt de racefiets. In dit artikel lees je alles over recreatief wielrennen in en rond Arnhem: hoe je het beste kunt beginnen, welke routes de moeite waard zijn, welke verenigingen je in de stad vindt, welke evenementen er plaatsvinden en nog veel meer!

Hoe gezond is wielrennen?

Vind je dat je een paar pondjes te veel weegt? Ben je buiten adem als je de trap bent opgelopen? Het zijn veelvoorkomende redenen om te gaan sporten. Veel mensen kiezen voor hardlopen of wielrennen, omdat deze sporten laagdrempelig zijn om mee te beginnen. Je kunt het immers op ieder moment van de dag doen en de tocht zo lang maken als je wilt. Hoewel de investering om te gaan wielrennen wat groter is dan bij hardlopen - je hebt er immers een fiets en accessoires voor nodig - heeft het ook een voordeel: met fietsen belast je je gewrichten minder.

Goede cardio-oefening

Een groot voordeel van wielrennen is dat het ontspant. Het is een ideale manier om je hoofd leeg te maken. Een mooie wielrentocht langs de Rijn of over de Veluwe is daarbij ook een uitstekende cardio-oefening, wat betekent dat je er veel calorieën mee verbrandt. Doe je het regelmatig, zul je dus vet verbranden en daarnaast je conditie verbeteren. Regelmatig wielrennen zorgt er daarbij voor dat je je weerstand verhoogt. En omdat je buiten sport, heeft het een positief effect op de aanmaak van vitamine D.



Niet alleen voor benen en billen

Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat je met wielrennen je been- en bilspieren traint, maar het is ook zeker goed voor andere spiergroepen. Zo heeft het ook een positief effect op onder andere de buik-, rug- en borstspieren. Is het jouw doel om in de zomer je zekerder te voelen in zwembroek of bikini? Dan is regelmatig wielrennen zeker de moeite waard.

Hoe begin ik met wielrennen?

Voordat je begint met wielrennen, zul je een racefiets moeten aanschaffen. Dat is even een investering, maar weet ook: je hoeft niet meteen een paar duizend euro uit te geven. Een instapmodel van rond de 600 euro voldoet in eerste instantie ook en biedt je de mogelijkheid om te kijken of je de sport leuk vindt en aan het fietsen te wennen. Een geleend of tweedehands model kan ook voldoen, maar let er wel op dat deze de juiste grootte heeft die bij je lengte past en mechanisch in orde is. Het kan je fietsplezier erg in de weg zitten als dit niet het geval is.

Draag altijd een helm

Ook van belang: koop een fietshelm en wen jezelf aan deze altijd op te doen bij het wielrennen. Je behaalt behoorlijk hoge snelheden op de fiets en vooral in het begin zul je erg moeten wennen aan de houding op de fiets en het wielrennen met klikschoenen. Een valpartij zit dan in een klein hoekje en een helm dragen is dan van levensbelang. Hoe je op de juiste manier een helm draagt? Bicycling.com schreef er eerder een artikel over.

Ga niet te hard van start

Heb je de fiets, helm en andere randvoorwaarden voor elkaar en kun je starten met wielrennen? Ga dan vooral niet te hard van start en maak je 1e rit niet te lang. Begin met een rondje van een maximaal een uur op rustig tempo. Loop je te hard van stapel, is de kans op overtraining en blessures groter en is er het risico dat je het plezier verliest. Kies voor een snelheid waarbij je nog kunt kletsen met mederijders en vergeet niet te genieten van de prachtige omgeving die de regio Arnhem te bieden heeft.

Welke wielerclubs zijn er in Arnhem?

Wielrennen is een sport die uitermate geschikt is om alleen te doen, maar die ook ontzettend leuk is met een kennis of in groepsverband. Ben je op zoek naar een wielervereniging in Arnhem, dan is RETO een goede optie. Bij deze club uit Arnhem-Noord kun je wielrennen en mountainbiken. Daarbij organiseert de vereniging ook toertochten. RETO bestaat sinds 1920 en heeft zijn clubgebouw bij sportpark ‘t Craneveld. Daarbij heeft de vereniging een speciale vrouwenafdeling en worden er veel jeugdactiviteiten georganiseerd. Meer informatie is te vinden op de website van RETO Arnhem.

Welke wielerevenementen zijn er in Arnhem?

De regio Arnhem is een geliefde omgeving voor wielrenners en het is dan ook geen verrassing dat er verschillende wielrenevenementen plaatsvinden. In 2020 zijn dit de belangrijkste:

  • Ronde Van Arnhem (zondag 3 mei). Er zijn 3 routes (van 95 km, 130 km en 160 km) die lopen door de bosrijke omgeving van Arnhem en over de Posbank. Deze ronde is onderdeel van het Framed festival op Papendal van 1 t/m 3 mei, waar ook de BMX World Cup plaatsvindt.
  • Ook RETO organiseert verschillende toertochten, zoals de Airborne Klimtoertocht (op 6 september). Deze historisch getinte tocht is te fietsen in verschillende afstanden en gaat langs verschillende plaatsen waar de Slag om Arnhem plaatsvond.
  • De laatste etappe van de Boels Ladies Tour op 30 augustus begint en eindigt in Arnhem.
  • Rush Hour. Dit ‘rondje rond de kerk’ wordt jaarlijks in Arnhem of Nijmegen gereden. In 2020 is het in Nijmegen, het jaar erop weer in Arnhem.

Er zijn ook evenementen die op wekelijkse basis plaatsvinden. Zo organiseren de Gele Rijders van april tot en met september iedere woensdagavond een fietsrit van ongeveer 54 kilometer, geschikt voor rijders van verschillende niveaus. Je dient je de eerste keer wel even aan te melden.

De beste fietsroutes in Arnhem

De regio Arnhem heeft voor iedere wielrenner eigenlijk wel een prachtige route. Want of je nu van een klimmetje houdt, graag door de bossen fietst of juist een beetje tempo wilt maken met niet te veel hoogtemeters: je springt op je fiets en binnen no-time heb je een rit naar jouw smaak. Wil je een afstand met een beetje historische waarde? Kies dan voor de Liberation-fietsroute die je langs verschillende plaatsen brengt die een rol speelden tijdens de Slag om Arnhem. Een andere, wat vlakke rit is deze fietsroute langs de Rijn, die zeer mooi is bij hoog water. Houd je van een beetje klimmen, dan is een route over de Posbank eigenlijk wel een must. Niet alleen is het gebied zeer heuvelachtig, de natuur is er met zijn heidevelden en bossen prachtig.

Zo kun je je eigen fietsroutes plannen in Arnhem

Met al die mooie fietspaden zijn de mogelijkheden voor wielrenners in de omgeving van Arnhem eindeloos. Maar verdwalen wil je ook niet, dus het is handig om voordat je gaat fietsen een route te maken. Er zijn verschillende websites die deze mogelijkheid bieden:

  • De Fietsersbond heeft een gebruiksvriendelijke routeplanner die niet alleen naar een eindbestemming navigeert, maar die ook een rondje van een afstand naar keuze kan maken. De route kun je uitprinten, maar ook als GPX-bestand downloaden om erna in je navigatie-app te gebruiken (hier lees je hoe je dat doet). Ook handig: je kunt door aan te geven hoe snel je gemiddeld fietst eenvoudig zien hoe lang je weg bent.
  • Met Route.nl plan je je fietstocht aan de hand van fietskooppunten. Hierdoor kun je snel en eenvoudig je eigen rondje bepalen.
  • Je kunt ook je route direct in Google Maps maken, maar dit werkt wat omslachtig.

Welke apps kan ik gebruiken voor wielrennen in Arnhem?

De komst van de smartphone heeft voor wielrenners absoluut een aantal voordelen. Niet alleen qua navigatie, maar ook voor trainingen en registratie.

  • De bekendste is waarschijnlijk Strava. Hiermee wordt niet alleen jouw fietsroute via GPS geregistreerd, maar kun je ook je vrienden volgen en uitdagen. Via (de betaalde) functie Summit kun je doelen stellen en de voortgang bijhouden.
  • Endomondo is vergelijkbaar met Strava, maar is ook volledig offline te gebruiken en registreert de muziek die je onderweg draait.
  • De eerder genoemde Fietsplanner van de Fietsersbond is ook als app te gebruiken.
  • Wil je het wielrennen wat serieuzer aanpakken en gaan trainen om bijvoorbeeld langere routes te kunnen fietsen of beter te klimmen? Dan is Fondo van de KNWU een absolute aanrader. Met overzichtelijke schema’s bereik je je doelen.

Alle bovenstaande apps zijn gratis, maar bieden soms wel in-appaankopen.

Wat is de juiste kleding voor wielrennen?

Je kunt in je gewone kloffie op je racefiets springen, maar je zult dan al snel merken dat het weinig comfortabel is: de aerodynamica laat te wensen over en het zal niet lang duren voor je last van zadelpijn krijgt. Daarom is er speciale wielerkleding.

Wielrenbroek
Een wielrenbroek of bibshort heeft een speciaal zeem, waardoor je zitvlak wordt ontlast. Zo kun je een stuk langer op je fiets zitten voordat je irritaties krijgt. Een fietsbroek heeft een strakke pasvorm, die ervoor zorgt dat het zeem op zijn plaats blijft zitten - een bibshort heeft daarbij bretels, zodat de broek niet afzakt. Let op: er zijn speciale fietsbroeken voor mannen en vrouwen en je draagt ze zonder ondergoed! Er zijn broeken van verschillende diktes en lengtes, voor iedere weersomstandigheid. Een fietsshirt zit doorgaans ook strak en zorgt ervoor dat zweet snel wordt afgevoerd. Laat je informeren in de winkel of online welke kleding past bij welk weertype, zodat je voorkomt te warm of te koud gekleed te gaan.

Fietsschoenen en klikpedalen
Ben je een beetje gewend aan het fietsen, is het aan te raden om fietsschoenen met klikpedalen te gaan gebruiken. Met klikschoenen zitten je voeten vast aan de pedalen, waardoor je niet alleen een neerwaartse, maar ook een opwaartse kracht kunt zetten. Het is wel even wennen om ingeklikt te fietsen (vergeet bijvoorbeeld niet tijdig uit te klikken bij een stoplicht, anders val je om), maar je zult merken dat het een stuk effectiever fietst! In dit artikel lees je meer informatie over het fietsen met klikpedalen.

Handschoenen tijdens het fietsen
Ook aan te raden als je eenmaal de lol in het wielrennen hebt ontdekt, zijn fietshandschoenen die de druk verlagen van je handen op het stuur, en een fietsbril die voorkomt dat de wind met grote snelheid je ogen irriteert.

Veilig wielrennen in Arnhem, waar moet ik op letten?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en als wielrenner ben je kwetsbaar, zeker in een stad als Arnhem. Daarom is het belangrijk dat je een aantal basisrichtlijnen volgt tijdens het fietsen, zodat je het veilig houdt - voor zowel jezelf als je medeweggebruiker.

Draag een helm
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: spring je op de racefiets, zet dan altijd een helm op. Je hoofd is ongelooflijk kwetsbaar bij een val en het dragen van een helm kan dan van levensbelang zijn. En je kunt nog zo ervaren zijn: je hebt geen invloed op het verkeer om je heen en een automobilist kan je zomaar over het hoofd zien.

Houd je aan de verkeersregels
Het klinkt vanzelfsprekend, maar wielrenners willen nog wel eens ‘spelen’ met de verkeersregels. Toch even achter je medefietsers aan door het rode licht, de weg pakken omdat het fietspad hobbelig is, breed naast elkaar fietsen en de andere weghelft bezet houden… Doe het niet, houd het voor jezelf en omgeving veilig en houd je aan de regels. Pas daarbij je fietsgedrag aan op verkeerssituaties en omstandigheden. Wielrennen in de regen vraagt bijvoorbeeld om ander rijgedrag dan bij droog weer.

Zorg voor verlichting en zichtbare kleding
Maak je graag een rondje op je racefiets na het werk? Vooral in het voor- en najaar wil je je nog wel eens verkijken op het moment dat het donker wordt. Zorg daarom voor fietsverlichting. Daarbij staat Arnhem bekend om zijn prachtige, maar ook donkere omgevingen. In de bossen en rond de parken kan het schemerachtig zijn. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent voor automobilisten met verlichting en zichtbare kleding.

Leer de fietssignalen
Belangrijk als je in een groep fietst: gebruik de universele fietssignalen om je medefietsers te waarschuwen, of op hún signalen te anticiperen. Lees in dit overzicht wat de belangrijkste signalen tijdens wielrennen zijn.

Wil je meer weten over wielrennen in Arnhem? Sportbedrijf Arnhem houdt bij welke activiteiten er plaatsvinden. Ook vind je bij ons een handig overzicht van alle aanbieders van wielersport in Arnhem. Gaat het op de racefiets toch iets te hard voor je? Geen nood. We bieden ook informatie over andere fietsmogelijkheden in Arnhem.

Tags Wielrennen Jongeren Kinderen Volwassenen Senioren Studenten
Deze website maakt gebruik van cookies

Sport in Arnhem maakt gebruik van cookies om jouw websitebezoek makkelijk en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je voorkeuren en toestemming altijd wijzigen. Bekijk onze cookieverklaring