1. Home
  2. Gezonde leefstijl
  3. Blog
  4. Ga aan de slag met jouw gezondheid

Ga aan de slag met jouw gezondheid

08 juni 2022
Translate this page

“Ach, doe niet zo ongezellig, neem een stukje taart” of “Eentje kan nog wel toch?” Als je wilt afvallen is het niet altijd makkelijk om door te zetten. Op feestjes of met familie is het vaak moeilijk om nee te zeggen, want men wil toch dat je gezellig meedoet. Zeker als eten een belangrijk onderdeel is van je cultuur.

Marlène is een spontane vrouw uit Curaçao. Zij is zo’n 2 jaar geleden gestart met een traject bij leefstijlcoach Manon. “Ik zag een artikel in de krant over afvallen met hulp van een leefstijlcoach en dacht: Ja jee, zal ik het eens proberen? Ik worstel al jaren met gezond leven en met mijn gewicht. In het verleden heb ik verschillende pogingen gedaan om af te vallen, maar dat werkte niet afdoende. Ik viel elke keer weer terug in mijn oude patroon.

COOL werkt

Aan de telefoon vertelde Manon me over het COOL-traject. Hierbij ga je 2 jaar lang aan de slag om je leefstijl aan te passen onder begeleiding van een leefstijlcoach. COOL gaat niet over afvallen alleen, maar ook over regelmaat, slapen, boodschappen doen, goed eten en structuur in bewegen. Het is een totaalplaatje. Ze gaf me een gerust en hoopvol gevoel. Die 2 jaar zijn te overzien, dacht ik. En stel je voor dat het me lukt in die tijd mijn levensstijl duurzaam te veranderen? Met die gedachte wilde ik wel starten met het traject.

Ik kon kiezen om dit individueel te doen of in een groep. Nou ben ik niet zo van iets doen in een groep. Maar omdat ik al vaak in m’n eentje geprobeerd had af te vallen, wilde ik het dit keer in groepsverband gaan doen. Het was best spannend, maar dit bleek uiteindelijk een goed besluit. Het voordeel van een groep is dat je van elkaar leert en elkaar stimuleert.

De kracht van de groep

Manon deed haar uiterste best om ons met elkaar te verbinden. We hebben allemaal ons eigen verhaal en er was veel ruimte om jezelf te zijn. Naast de groepssessies, had je ook individuele contactmomenten. Daarin bespreek je persoonlijke aandachtspunten en dat werkte voor mij heel goed. Ik woon alleen en dan is het volhouden soms best lastig. Door de gesprekken voelde ik de kracht dat ik het kon. Ook op moeilijke momenten, zoals bij familie of vrienden. Niet iedereen begreep het als ik iets van eten of drinken weigerde. Ik ben meer gaan communiceren hoe belangrijk gezond eten voor mij is en dat snappen de meesten nu. Met een glaasje water ben ik niet minder gezellig. Het is een ongoing proces natuurlijk om je leefstijl te veranderen.

In die 2 jaar heb ik veel geleerd. Je blijft je continu verhouden met voeding, dat komt elke dag terug. Maar als je weet wat een goed tijdstip is om boodschappen te doen, dat je op tijd je rust moet nemen en regelmatig moet bewegen, is het makkelijker. Daar heb je het ook samen over in de groep. Door de groep ben ik ook terechtgekomen bij een kleine sportschool met veel persoonlijke begeleiding. Die werkt voor mij heel goed, waardoor ik het volhoud.

Of ik nu mijn doel heb bereikt? Nog niet helemaal, maar dat is logisch. Een gezondere leefstijl moet je bijhouden. Natuurlijk zijn er momenten dat ik een terugval heb, maar ik weet met alle dingen die ik heb geleerd, dat ik de kracht heb om het weer op te pakken.”

Wil je ook aan de slag met je leefstijl en wil je daar hulp bij? Kijk dan op www.gliregioarnhem.nl voor alle mogelijkheden. Het traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Tags Gezonde leefstijl Volwassenen Senioren
Deze website maakt gebruik van cookies

Sport in Arnhem maakt gebruik van cookies om jouw websitebezoek makkelijk en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je voorkeuren en toestemming altijd wijzigen. Bekijk onze cookieverklaring