1. Home
  2. Gezonde leefstijl
  3. Blog
  4. Alles over hardlopen in Arnhem

Alles over hardlopen in Arnhem

05 december 2019
Translate this page

Wanneer je hardlopen eenmaal onder de knie hebt, is het een leuke en interessante sport die wonderen doet voor jouw conditie. Maar er is zoveel informatie beschikbaar dat veel beginners door de bomen het bos niet zien. Lees hier alle beginnerstips, wat de beste routes en evenementen in Arnhem zijn, welke apps jou helpen en nog veel meer!

Waarom is het goed om te hardlopen?

Hardlopen is gezond! Je uithoudingsvermogen verbetert en je spieren en gewrichten worden sterker. Deze sport is ook ideaal voor mensen die wat gewicht kwijt willen. Een voordeel van een goed lichaamsgewicht is een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Doordat je endorfine aanmaakt, een stofje dat een geluksgevoel produceert, is hardlopen ook voordelig voor de geestelijke gezondheid. Let wel op: sporten ondersteunt een gezonde leefstijl, het is daarom altijd belangrijk om daarnaast voldoende te slapen en gezond te eten.

Hardlopen in Arnhem voor beginners: waar begin ik?

Zwemmen doe je over het algemeen niet zonder badkleding. Bij hardlopen gaat dit (meestal) op voor schoeisel: perfect passende trainingsschoenen vormen de absolute basis. Ze verkleinen de kans op blessures aanzienlijk doordat ze schokken dempen tijdens het hardlopen. Goede trainingsschoenen kun je halen bij een hardloopspeciaalzaak. Een deskundige weet namelijk wat het beste past bij jou. Het is geen goedkope, maar wel een ontzettend belangrijke investering. Goede hardloopspeciaalzaken in Arnhem zijn bijvoorbeeld Runnersworld en Run2Day. Of loop binnen bij een sportwinkel zoals Decathlon, Perry Sport of Intersport Outlet.

De beste hardlooproutes in Arnhem Noord

Een rondje tussen de 5 en 10 kilometer is ideaal als je begint met recreatief hardlopen of al een tijdje bezig bent. Lees hier alles over de meest interessante routes bij jou in de buurt.
In Arnhem Noord is een rondje om Sonsbeekpark van 3,5 km de perfecte beginnersroute. Loop langs het Nederlands Watermuseum en bewonder onderweg de prachtige watervallen aan de Grote Vijver. Een parkroute is sowieso ideaal omdat je geen of minder hinder hebt van stoplichten. Een goed alternatief is dan ook hardlopen langs Park Presikhaaf en Angerenstein. Deze tocht van bijna 6 km is lekker divers, zo kom je langs de HAN en Winkelcentrum Presikhaaf en loop je dwars door het Spijkerkwartier. Heb je liever een iets langere afstand? Deze route van 7 km leidt je deels door het groen in park Klarenbeek, waarna je een rondje maakt om de wijken Monnikenhuizen, Geitenkamp en Arnhemse Allee.

De beste hardlooproutes in Arnhem Zuid

Wie zoekt naar een mooie route in Arnhem Zuid, kan kiezen voor een route in Immerloo. Loop 6 km lang door de natuur in Immerloo Park, langs de plas en maak een half rondje om Het Duifje. Ook in Schuytgraaf is genoeg te zien. Tijdens deze tocht van 12,5 km kom je langs allerlei verschillende parken zoals Elderveld, Park De Steenen Kamer en Jubileumpark. Met allerlei sportclubs en -centra en het Gelredome op de route is dit uitermate geschikt voor de echte sportliefhebber. Een andere interessante langere route is die van bijna 13 km door Rijkerswoerd, waarbij je richting Elst loopt via de A325. Na de snelweg zoek je de rust op in Berg Idylle. Verder liggen oorlogsmonument De Vleugel en een manege op de route – perfect dus voor een hardloper die van afwisseling houdt!

Hardloopevenementen in Arnhem

Je kunt deze routes gebruiken om je voor te bereiden op de Rabo Bridge To Bridge Dit is hét hardloopevenement van Arnhem. Elk jaar staan een paar dagen in september in het teken van hardlopen en vieren van de vrijheid. In september 1944 werd namelijk gevochten om de John Frostbrug. De Bridge To Bridge omvat verschillende interessante routes langs mooie en historische plekken in Arnhem. Verder zijn er tijdens dit evenement leuke attracties beschikbaar, kun je een rondje rijden in een militaire jeep en stelt het Arnhems Oorlogsmuseum legervoertuigen tentoon. Lees hier meer over de Rabo Bridge To Bridge.

Of loop je liever een Rondje Nederland? Jaarlijks is deze hardloopwedstrijd een groot succes voor jong en oud. Wie wil er nou niet hardlopen in het Nederlands Openluchtmuseum? Het is een gezellige familieloop. Het parcours is voor iedereen geschikt: jong, oud, getraind of amateur.

Andere interessante hardloopevenementen in Arnhem zijn de Biothlon en de Gelreman de hele triatlon in Arnhem en de Betuwe.

Lopen met een hardloopcoach of hardloopgroep in Arnhem: wat zijn de mogelijkheden?

Heb je de juiste kleding en schoenen te pakken? Dan is het tijd om de techniek te leren. De perfecte hardlooptechniek staat vaak ter discussie. Sommige sporters zweren bij de haklanding, anderen beweren dat landen op de voorvoet beter werkt. Over het algemeen kiezen westerse hardlopers voor de eerste optie en is de voorvoetlanding voor mensen die gewend zijn aan hardlopen op blote voeten.

Het is hoe dan ook verstandig om hierover advies in te winnen bij een hardloopcoach. Die kan jouw techniek verfijnen en je helpen met het samenstellen van een hardloopschema dat bij jou past. Het raadplegen van een hardloopcoach is niet alleen verstandig voor sporters met Olympische ambities: ook recreanten hebben hier veel aan. Een expert geeft verder adviezen over bijvoorbeeld dieet en hartslagzones (training op basis van hartslag). En het is natuurlijk ideaal om iemand te hebben die jou blijft motiveren – of afremmen, als je de neiging hebt om te veel te vragen van jezelf. Zo is het niet verstandig om als beginner ontzettend lange routes te lopen.

Hardloopcoaches kun je vinden bij de eerder genoemde hardloopwinkels. Liever een particuliere coach? Zoek op personaltrainers.nl.

Zoek je hardloopmaatje(s)

Als je zoekt naar een maatje of meerdere maatjes om je te motiveren, is een hardloopvereniging of hardloopgroep iets voor jou. Arnhem heeft op dit vlak veel keuzemogelijkheden, waardoor je goed kunt afwegen wat bij jou past. Er zijn loopgroepen waarbij zowel hardlopen als (snel)wandelen aan bod komen, maar je kunt bijvoorbeeld ook voor een combinatie van sporten gaan bij een bootcamp- of triathlonvereniging. Benieuwd naar alle opties? Bekijk dit overzicht met alle hardloopverenigingen en –groepen in Arnhem.

De juiste kleding kiezen

Naast de juiste schoenen draagt een hardloper functionele kleding. De ideale hardloopkleding zit comfortabel, voorkomt schuren en reguleert warmte en transpiratie die vrijkomen tijdens het lopen. Voor vrouwen is het daarnaast van belang om een perfect zittende sportbeha te dragen. Het is handig om hardloopkleding aan te schaffen voor verschillende weersomstandigheden. Ga in de zomer voor een singletje (speciaal hardloophemd) en korte broek. Bij temperaturen onder de 12 graden Celcius doe je er verstandig aan een sweater en lange hardloopbroek aan te trekken. Is het écht koud? Kies dan voor meerdere (dunne) kledinglagen en zet een muts op. Let hier goed op, want te weinig kleding dragen tijdens sporten in de winter kan onderkoeling veroorzaken. Bij extreem weer zoals storm, ijzel, onweer of erg hoge of lage temperaturen is het onverstandig om te gaan hardlopen omdat de kans op blessures groter is.

Hardloop-apps

Nu je alle beginnersfeitjes weet en op de hoogte bent van wat Arnhem jou kan bieden op het gebied van hardlopen, kun je nog een sporthorloge aanschaffen en/of app downloaden. Dit helpt bij het samenstellen van een trainingsschema en meten van je hartslag. In dat laatste geval heb je dus wel een sporthorloge of hartslagmeter nodig. Ga bijvoorbeeld voor Runkeeper: die meet jouw hardlooptijden, tempo, afstand en hartslag. Met de competitieve app Strava maak je je eigen routes en verbreek je je records. Endomondo houdt het weerbericht in Arnhem bij en bevat een calorieteller.

Kun jij wel wat extra motivatie gebruiken? Ga dan voor Runtastic, waarbij je live wordt aangemoedigd (wel alleen bij de betaalde versie). Map My Run houdt niet alleen jouw hardloopproces bij, maar zelfs je volledige levensstijl. Tenslotte is de Garmin Connect-app handig om te synchroniseren met je Garmin-sporthorloge. Al deze apps zijn te downloaden voor Android- en iOS-smartphones.

Onthoud dat jouw veiligheid het belangrijkste is. Let goed op je hartslag en luister naar je coach. Succes en heel veel plezier!
Tags Hardlopen Jongeren Volwassenen Studenten

Gerelateerde blogs

Sport doet iets met je!

18 september 2020

Vrijdag 18 september gaat de Nationale Sportweek van start. Tot en met zondag 27 september besteden we extra aandacht aan het thema van dit jaar: Sport doet iets met je! Sport inspireert, sport verbindt en sport levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving en aan ieder individu. Het bepaalt voor een deel wie we zijn, wat we doen en vooral met wie we dat doen. Deelnemen aan sport betekent vaak deelnemen aan de maatschappij. Vandaag maken we kennis met een Arnhemmer waarop dit thema volledig van toepassing is: Michiel de Boer. Een motivator in hart en nieren. Lees hier zijn verhaal.

Lees verder

Run4Fun is samen plezier hebben

22 juni 2021

“Leuk dat jullie er zijn. Kom we gaan beginnen! Nee, nu kun je niks meer eten, de les begint”. Trainer Orlando is duidelijk naar zijn groepje kinderen dat zich verzameld heeft bij het speelveldje aan de Slochterenweg in Vredenburg. Sinds een paar weken geeft hij de training Run 4 Fun. Een activiteit waarbij kinderen van groep 5,6 en 7 leren hardlopen en trainen voor een wedstrijd.

Lees verder

IN DE SPORTLIGHT met Sonsbeek parkrun

17 september 2021

Iedere 2 weken zetten wij een Arnhemse sportaanbieder in de spotlight met de hashtag #INDESPORTLIGHT. Deze week is dat Sonsbeek parkrun. Sonsbeek parkrun is een groep dat wekelijks rent, jogt en wandelt in Park Sonsbeek. Ben jij een sportaanbieder in Arnhem en wil jij ook uitgelicht worden? Stuur een mail naar marketing@sportbedrijfarnhem.nl.

Lees verder
Deze website maakt gebruik van cookies

Sport in Arnhem maakt gebruik van cookies om jouw websitebezoek makkelijk en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je voorkeuren en toestemming altijd wijzigen. Bekijk onze cookieverklaring