1. Home
 2. Klantenservice
 3. Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Corona

Coronaregels voor veilig sporten

Tot en met in ieder geval 20 april geldt:

 • Zwembaden zijn gesloten. Vanaf 16 maart zijn ABC-zwemlessen voor kinderen t/m 12 jaar weer mogelijk. 
 • Sporthallen zijn dicht.
 • In een binnenruimte sporten is niet toegestaan.
 • Mensen tot en met 26 jaar mogen in teamverband buiten sporten op sportaccommodaties zonder dat ze anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen. Voorheen was dit alleen mogelijk voor jongeren tot en met 17 jaar. Sporten in competitieverband is niet toegestaan, maar wel met het eigen team binnen de eigen club.
 • Buiten sporten voor volwassenen van 27 jaar en ouder blijft mogelijk, op 1,5 meter afstand, in groepjes van maximaal 4 personen. Dit is exclusief instructeur. Groepslessen buiten mogen niet plaatsvinden.
 • Er worden geen wedstrijden gespeeld (voor topsporters gelden uitzonderingen).
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
 • Houd bij het buiten sporten rekening met de avondklok.
 • Iedereen met klachten blijft thuis.


Kijk voor actuele informatie op www.sportinarnhem.nl/corona

NOC*NSF heeft de maatregelen uitgewerkt in het sportprotocol en in de veelgestelde vragen op haar site.Protocol bij sportactiviteiten

Iedereen die binnen of buiten sport, of sportactiviteiten organiseert en begeleidt, heeft de verantwoordelijkheid om dit te doen volgens de hygiënerichtlijnen van het RIVM en het protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF (of een daarop gebaseerd protocol van de eigen sportbond).


Ook iedereen die een sportaccommodatie van Sportbedrijf Arnhem huurt, of sportactiviteiten organiseert en begeleidt op een van de sportlocaties, heeft de verantwoordelijkheid om deze coronaproof uit te voeren volgens bovenstaande regels. 


Kijk hier welke voorzorgsmaatregelen in de binnensportaccommodaties er door Sportbedrijf Arnhem zijn getroffen voor veilig sporten.

Vanwege de verlengde lockdown zijn alle binnensportaccommodaties gesloten tot en met ten minste 20 april.

------

Als verhuurder van sportaccommodaties volgt Sportbedrijf Arnhem het protocol Verantwoord Sporten en zorgt voor een aantal maatregelen op de accommodaties om veilig te kunnen sporten. In de zwembaden volgen we het protocol Verantwoord Zwemmen. 


NB: Elke sportaccommodatie is anders en in specifieke situaties is maatwerk noodzakelijk. Heb je vragen over coronaproof sporten in een bepaalde accommodatie of over het coronaproof organiseren van een sportactiviteit, neem dan contact met ons op!


Zichtbaarheid regels

Specifieke coronaregels zijn zichtbaar aanwezig op de sportlocatie, evenals de algemene RIVM-hygiëneregels.


Mondkapjesplicht

In de zwembaden en sporthallen geldt sinds 1 december de plicht om een mondkapje te dragen. Tijdens het sporten is dit niet nodig. Bij binnenkomst, in de entreehal, in kleedkamers en bij het verplaatsen door de sportaccommodatie geldt dit wel, voor zowel klanten als medewerkers. 


Routing

Bij de grotere sportcentra en zwembaden wordt, waar mogelijk, een duidelijke routing aangegeven zodat personen de 1,5 meter onderlinge afstand kunnen houden. Op de kleinere, onbemande sportlocaties zijn geen looproutes aangegeven. Dit is in veel gevallen ook niet (goed) mogelijk. Hier zullen klanten zelf moeten zorgen voor de handhaving van de 1,5 meter in de loopgebieden.


Maximale aantallen per ruimte

 • Voor binnensporten geldt een maximum van 30 personen (inclusief trainer/begeleider) per zelfstandige ruimte. Houd altijd 1,5 meter afstand, ook tijdens het sporten. 
 • Kleedkamers en douches in sporthallen en op sportparken zijn op dit moment gesloten. In de kleedkamers is gemiddeld plaats voor 5-6 volwassenen met 1,5 meter afstand. Het maximale aantal sporters wordt op de deur van de kleedkamer aangegeven. Advies: Kom zoveel mogelijk omgekleed naar de sportlocatie en douche bij voorkeur thuis.
 • Toeschouwers zijn niet toegestaan bij sportactiviteiten. Tribunes zijn voorlopig dus gesloten.

Ventilatie

Bij gebruik van binnensportaccommodaties is goed ventileren van belang. Indien er in de sportaccommodatie mechanische ventilatie aanwezig is, dan draait deze volledig op buitenlucht (geen recirculatie). In het geval er geen mechanische ventilatie aanwezig is (wat met name bij oudere gymzalen het geval is) geeft het sportprotocol als advies om ramen en deuren zoveel mogelijk open te zetten. Nooddeuren mogen in dit geval ook open gezet worden (alarm is tijdelijk uitgeschakeld). Let op dat, bij het verlaten van de accommodatie, alle ramen en deuren weer gesloten worden! Op locaties met een beheerder zal onze medewerker hier bij helpen. 


Hygiënemiddelen

In de sportaccommodaties waar beheer aanwezig is (zwembaden De Grote Koppel en Valkenhuizen en in de sportcentra Valkenhuizen, De Laar, Elderveld) staat een zuil met desinfectiemiddel. Op de locaties zonder beheer moeten de klanten hier zelf in voorzien. In de toiletruimten wordt gezorgd voor zeep, en waar mogelijk, papieren handdoekjes.


Schoonmaak

Sportbedrijf Arnhem zorgt voor de dagelijkse benodigde schoonmaakwerkzaamheden, volgens het geldende schoonmaakprotocol.


Desinfectie sportmaterialen

Of sportmaterialen schoongemaakt of gedesinfecteerd moeten worden verschilt per sport. Daarvoor verwijzen we naar de regels in het protocol van de desbetreffende sportbond. Verantwoordelijkheid voor reiniging van sportmaterialen na een trainingsactiviteit of wedstrijd ligt bij de huurder. 


Gebruik van horeca

Sportkantines zijn sinds 29 september gesloten. 

Sinds 14 oktober 2020 zijn de meeste evenementen verboden. Officiële sportwedstrijden en toernooien zijn op dit moment ook niet toegestaan. Dit geldt voor zowel jeugd als volwassenen in alle sporten. Kinderen en jeugd mogen onderling wel trainingswedstrijden spelen bij de eigen club/vereniging.


Heb je een vraag over corona in relatie tot een sportactiviteit? We denken graag met je mee over wat wél kan. Stuur een mail naar Sportbedrijf Arnhem Events: mark.debets@sportbedrijfarnhem.nl of thijs.laseur@sportbedrijfarnhem.nl of bel met 026 377 5757 en vraag naar Thijs of Mark. 

Douches en kleedkamers in sportaccommodaties zijn gesloten. 


Uitzondering hierop zijn de kleedkamers in zwembaden: vanaf 16 maart zijn deze toegankelijk tijdens de zwemles voor het ABC-diploma. Douches zijn gesloten.
Sportbedrijf Arnhem zorgt voor publicatie van de algemene spelregels voor sporten op de sportaccommodaties zoals die staan in het Sportprotcol van NOC*NSF. Verenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor communicatie naar hun leden. Op de site van NOC*NSF zijn posters te downloaden met richtlijnen voor bestuurders, trainers, ouders en sporters en publicatieborden voor het clubhuis, pijlen voor de routing etc.

Nee helaas, sinds 29 september 2020 hebben sport- en verenigingskantines hun deuren moeten sluiten. 


Zwembaden

De zwemlessen voor kinderen t/m 12 jaar voor het ABC-diploma zijn vanaf 16 maart hervat, op de reguliere dagen en tijdstippen.


Helaas zijn de zwembaden voor alle andere zwemactiviteiten nog gesloten vanwege de verlengde lockdown tot minstens 20 april. We hopen je daarna weer te mogen begroeten. Houd daarvoor onze website in de gaten. 


Net zoals tijdens de vorige sluitingen van de zwembaden zullen we alle meerbadenkaarten en (combi) jaarabonnementen voor o.a. banenzwemmen en aquasporten verlengen voor de periode dat het zwembad gesloten is. Voor de huidige lockdown geldt dus een verlenging van 18 weken (sluitingsperiode van 15 december 2020 t/m 20 april 2021). 


Heeft u (online) een reservering gemaakt voor banenzwemmen of een andere activiteit en uw kaartje al betaald? Dan krijgt u via de mail een e-ticket/voucher toegestuurd waarmee u een nieuwe reservering kunt maken zodra het zwembad weer open is.


Heeft u (online) gereserveerd voor banenzwemmen én heeft u een abonnement? Dan zal de reservering worden verwijderd tijdens de sluitingsperiode van het zwembad.

Het zwembad is gesloten tot minstens 20 april en dus kunnen de Zwemfit 50+lessen helaas nog niet hervat worden. De automatische incasso van het abonnement hebben we tijdelijk stop gezet. Zodra de coronamaatregelen het toelaten en het zwembad weer open mag gaan we de Zwemfit-lessen uiteraard hervatten. 


Indien u in een risicogroep valt en niet mag zwemmen of sporten dan is het mogelijk uw Zwemfit-abonnement tijdelijk stil te zetten, zonder opzegtermijn. U kunt daarvoor een formulier opvragen bij het Zwembaden secretariaat.Zwemlessen

 • Heeft uw kind (lichte) verkoudheidsklachten? Of is uw kind in afwachting van een coronatest? Blijf dan thuis en sla de zwemles over! 
 • Is uw kind positief getest op corona en in de dagen daarvoor naar zwemles geweest? Laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten via een mail naar info@sportbedrijfarnhem.nl Vermeld daarbij graag ook wanneer de eerste klachten zijn begonnen en het telefoonnummer waarop we u kunnen bereiken. 

Is uw kind positief getest op corona en in de dagen daarvoor naar zwemles geweest? Laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten via een mail naar info@sportbedrijfarnhem.nl Vermeld daarbij ook wanneer de eerste klachten zijn begonnen en het telefoonnummer waarop we u kunnen bereiken. 

Met ingang van dinsdag 16 maart zijn de zwemlessen weer hervat voor het ABC-diploma voor kinderen t/m 12 jaar. Dit geldt ook voor schoolzwemmen. De zwemlessen vinden plaats op de reguliere zwemlesdag en tijdstip zoals gebruikelijk voor de sluiting. 


Vanwege de lockdown blijven de zwembaden voor andere zwemactiviteiten helaas nog gesloten.


Bekijk hier de zwemles-filmpjes die de zwemlesinstructeurs tijdens de 1e lockdown voor de kinderen hebben gemaakt, om te oefenen op het droge!


Tot en met 15 maart hebben er geen zwemlessen plaatsgevonden. De automatische incasso van het zwemlesabonnement is tijdens de periode van sluiting van het zwembad tijdelijk stilgezet. 


Met ingang van 16 maart zijn de zwemlessen voor het ABC-diploma hervat en is de automatische incasso weer geactiveerd. 

Nu de zwemlessen hervat zijn zullen we, net zoals anders, per kind bekijken wanneer het beste moment is voor diplomazwemmen. Een goede voorbereiding en de juiste zwemvaardigheid van de kinderen staan altijd voorop!
Ouders van onze zwemleskinderen worden over de specifieke breng- en ophaalprocedure in De Grote Koppel en Valkenhuizen geïnformeerd per mail.


Dit zijn de belangrijkste algemene regels die gelden voor, tijdens en na de zwemles:


 • Heeft uw kind (lichte) verkoudheidsklachten? Of is uw kind in afwachting van een coronatest? Blijf dan thuis en sla de zwemles over! 
 • Is uw kind positief getest op corona en in de dagen daarvoor naar zwemles geweest? Laat het ons dan weten via info@sportbedrijfarnhem.nl 

   

ophalen / wegbrengen:

 • Zorg dat uw kind slippers, badkleding en daaroverheen makkelijke kleding draagt die hij/zij zelf uit en aan kan doen.
 • Toiletten en kleedkamers in het zwembad zijn open. Laat uw kind voor vertrek alvast naar het toilet gaan.
 • Douches zijn gesloten.
 • Het zwembadpersoneel vangt uw kind bij de entree of in de locatie op. De breng- en ophaalprocedure en looproutes verschillen bij zwembad De Grote Koppel en Valkenhuizen (zie onderstaand).
 • Op de daarvoor aangewezen plaatsen kan uw kind de overkleding uittrekken. 
 • Na de zwemles kunnen de kinderen weer opgehaald worden op de afgesproken plaats. 
 • Ouders wachten buiten. Het is helaas niet toegestaan om tijdens de zwemlessen in het zwembad aanwezig te zijn. Ook de horeca is gesloten.
 • Houd tijdens het brengen en halen 1,5 meter afstand.
 • In het zwembad geldt een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.
 • Kinderen met verkoudheidsklachten blijven thuis. Na een negatieve testuitslag mag je naar zwemles. 
 • Probeer zoveel mogelijk als ouder alleen met uw kind naar het zwembad te komen.

 

Specifieke regels voor brengen/ophalen zwembaden:

 

Zwembad De Grote Koppel:

 • Er mag 1 begeleider per kind helpen bij het aan/uitkleden.
 • U kunt uw kind via de routing begeleiden naar de “zwaaizone”, daarna verlaat u direct de accommodatie.

 

Zwembad Valkenhuizen:

 • Bij de zwemleskinderen van badje 1 en 2 mag 1 begeleider helpen bij het aan/uitkleden in het zwembad. Na het helpen uitkleden graag het instructiebad verlaten via de nooduitgang van het zwembad.
 • Na afloop van de zwemles kunnen ouders via de nooduitgang bij het instructiebad het bad betreden en hun kind aankleden/ophalen.
 • De kinderen vanaf badje 3, 4, diploma B en C kunnen worden afgezet bij de entree en worden opgevangen door de zweminstructeur. Deze kinderen kleden zichzelf uit/aan bij het zwembad en verlaten na afloop van de les het zwembad via de nooduitgang van het wedstrijd- of instructiebad.

 

Het is voor ouders/verzorgers helaas niet mogelijk om tijdens de zwemles aanwezig te zijn. Bij zwemles in zwembad De Grote Koppel en bij zwemles badje 1 en 2 in Valkenhuizen mogen ouders wel meehelpen met omkleden van de kinderen. 

De horeca in beide zwembaden is sinds 29 september 2020 vanwege coronamaatregelen gesloten. 

Nee, de douches zijn helaas gesloten vanwege coronaregels

Met ingang van 16 maart mogen de zwemlessen voor het ABC diploma voor kinderen t/m 12 jaar hervat worden. Dit betekent dat ook de verenigingen weer in het zwembad terecht kunnen om zwemles te geven. Ons advies is om rechtstreeks contact met de vereniging op te nemen voor meer informatie.

Sinds 16 maart bieden wij de mogelijkheid om weer zwemles te volgen. Graag wijzen wij u op alle voorzorgsmaatregelen die wij treffen in de zwembaden en die voldoen aan het protocol Verantwoord Zwemmen. Het tijdelijk pauzeren van een zwemlesabonnement behoort daarom ook niet tot de mogelijkheden.


Indien u besluit om uw kind niet naar zwemles te laten komen is dat uiteraard uw eigen keuze. Zodra de zwemlessen weer zijn begonnen is ook de maandelijkse incasso wel weer van kracht. 

Mocht uw kind niet naar zwemles kunnen komen omdat de huidige zwemlesdag/tijd voor u niet meer passend is, dan kijken we graag met u mee of een andere lesdag of lestijd tot de mogelijkheden behoort. Neemt u daarvoor contact met ons op.

Dat is vervelend! Wij begrijpen dat door een besmetting met het coronavirus binnen het gezin uw kind niet naar zwemles kan komen. Zodra het in uw situatie weer mogelijk is de lessen te hervatten kunnen wij overleggen of compensatie van de gemiste lessen mogelijk is. Neemt u daarvoor contact met ons op. De incasso zal in tussentijd gewoon doorlopen.

Ondersteuning voor verenigingen en huurders

Onze binnensportaccommodaties zijn gesloten tot en met minstens 20 april. Vanaf 16 maart mogen alleen de zwembaden open voor ABC zwemles.


Op het moment dat de overheid aangeeft dat er weer gesport mag worden in onze sportaccommodaties ben je weer van harte welkom. De vanwege het coronavirus niet gebruikte sporturen zullen we voorlopig niet factureren. We schorten de huur op totdat er duidelijkheid is over de precieze uitwerking van de compensatiemaatregelen voor de sport vanuit de overheid.  De opschorting van de huur tijdens de lockdown betekent dus niet automatisch een kwijtschelding van de huur. 

De coronapandemie duurt voort en vraagt veel van ons geduld en aanpassingsvermogen. De sportverenigingen in Arnhem tonen aan over enorme veerkracht te beschikken. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Het is als bestuur hard werken om juist in deze tijden in contact te blijven met je leden en alternatieven aan te bieden.


Maatwerkregeling gemeente Arnhem

Sportverenigingen die als gevolg van de coronacrisis in de problemen dreigen te komen, kunnen mogelijk in aanmerking voor een maatwerkregeling van de gemeente Arnhem. Deze regeling stelt sportverenigingen in de gelegenheid om, naast de landelijke steunregelingen, een extra financiële ondersteuning te krijgen indien er sprake is van een noodsituatie als gevolg van de coronacrisis. 

Is er bij jouw sportvereniging sprake van een noodsituatie? Laat het dan weten. Samen kijken we of je vereniging in aanmerking komt voor deze maatwerkregeling van de gemeente Arnhem. Neem hiervoor contact op met verenigingsondersteuner Matthijs Westerbeek via matthijs.westerbeek@sportbedrijfarnhem.nl


NOW, TVL  en TASO regelingen

We raden verenigingen aan om goed te bekijken van welke vormen van ondersteuning je als sportaanbieder verder gebruik kunt maken, zoals de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de Tegemoetkoming amateursportorganisaties (TASO). 

 • NOW regeling: diverse aanvraagperiodes > voorwaarden en aanvragen via website UWV
 • TVL regeling: diverse aanvraagperiodes > voorwaarden en aanvragen via website RVO
 • TASO regeling: Aanvragen voor de periode Q4 is mogelijk tot 5 april via website DUS-i


Kom je er niet uit of heb je hulp nodig bij een bepaalde aanvraag? Neem dan contact op met Matthijs Westerbeek, Consulent Verenigingsondersteuning.


Tool NOC*NSF

NOC*NSF heeft een tool gemaakt om clubs wegwijs te maken in alle verschillende overheidsregelingen die beschikbaar zijn en die sportclubs steun kunnen bieden om de financiële gevolgen van de coronacrisis (deels) op te vangen. Naar de tool van NOC*NSFSquash

Nee helaas, Sportcentrum De Grote Koppel is vanwege de lockdown maatregelen gesloten tot en met minstens 20 april.

Studentensportkaart

De lockdown is verlengd t/m 20 april 2021. Dit betekent spijtig genoeg dat ook de sportaanbieders (sportscholen, studio's en zwembaden) hun deuren gesloten moeten houden. Jij kunt er vrijwillig voor kiezen om je Studentensportkaartabonnement door te laten lopen óf om deze te pauzeren.


Heb jij via de website of per mail al een pauzeer verzoek ingediend? 
We verlengen automatisch je pauzering. Je hoeft géén actie te ondernemen. 


Heb jij niet gepauzeerd? Steun de Sportlocaties 
Om de pijn richting sportaanbieders te verzachten willen we je vragen je abonnement gewoon door te laten lopen. De sportlocaties ontvangen dan zoals gebruikelijk een vergoeding van ons. Wij pauzeren je abonnement dus niet automatisch. 


Ben jij akkoord met het door laten lopen van je abonnement? 
Dan hoef je géén actie te ondernemen. Veel sportaanbieders verzorgen ondertussen online lessen, kijk op hun site en socials voor de mogelijkheden!   


Wij jij je Studentensportkaar abonnement alsnog pauzeren? 

Vul dit formulier in.

Deze website maakt gebruik van cookies

Sportbedrijf Arnhem maakt gebruik van cookies om jouw websitebezoek makkelijk en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je voorkeuren en toestemming altijd wijzigen. Bekijk onze cookieverklaring